8 ore, 8 experți: o viziune despre Bacău!

 In Uncategorized

În general, sunt o persoană care organizez 20%, iar restul las la voia inspirației de moment. Dar zilei cu 8 ore de lucru peste program nu i-am dat această șansă. M-am pregătit îndelung, adunând la un loc resursele de universitar și de manager acumulate în câțiva ani. Am adaptat analiza PEST la cea SWOT, am pregătit foi de flipchart, post-it-uri, pași spre atingerea scopului. Am invitat oameni interesanți cu expertize diverse în antreprenoriat, arhitectură, medicină, educație, management public, psihologie. Toate acestea pentru un scop: O VIZIUNE PENTRU BACĂU.

Cu câteva zile mai înainte, văzusem un documentar despre tornadele uriașe care, în uriașa lor forță distructivă, ascund în interior, în miezul lor, un spațiu aparent de liniște și calmitate. După care te lovește cu toată forța distructivă. Cu aplombul unei persoane care se simte stăpână pe situație, am dat drumul la focus grup. Am citit viziunea propusă pentru Județul Bacău de o firmă de consultanță. Am expus scopul întâlnirii, utilitatea dezvoltării de propuneri: dacă sunt de competența autorităților, le înaintăm lor; dacă sunt punctuale, de la firul ierbii, Fundația Comunitară și le asumă ca parte din planul ei operațional.

Și atunci m-a lovit zidul. Au urmat 2 ore teribile în care am fost mitraliat. Lucrări neterminate și neterminabile. Centru părăsit. Pierdere leadership național și chiar regional. Centura abandonată de turci. Gunoi. Câini… Iar despre inițiativa de a contura o viziune, ce să vă mai zic: 8 ore pierdute, o nouă serie de hârtii inaplicabile, o inutilitate.

Pauză. Cafea. Apă. Vizite pe la celelalte “insule” care rezolvau diverse cauze locale: un plan de marketing pentru Observatorul Astronomic; identitate vizuală pentru Biblioteca Județeană; branding pentru Palatul Copiilor. Un copil prezenta genial idei pentru un proiect. Elevii Cercului de Jurnalism, coordonați de Laura Huiban, luau interviuri și consemnau profesionist evenimentele.

Am revenit la masa de lucru fără un plan, ușor apăsați de temă, invidioși pe energia de la celelalte grupuri. Mihai Galinescu a povestit teoria ferestrei sparte, explicând faptul că dacă aceasta nu se repară imediat, oamenii vor considera zona părăsită și o vor distruge în continuare. Alina Căprioară a relatat despre un parc din zona Gării unde, pentru prima oară după mulți ani, s-a făcut curățenie. Vlad Popa a povestit despre eforturile lui de a norma activitatea din mediul public și de a schimba atitudinea oamenilor. Adrian Gârmacea a explicat felul în care, la New York, o inițiativă de dimensiuni reduse, controlul accesului la metrou, a condus, în final, la un șir de evenimente și politici care au redus criminalitatea orașului cu 60% în câțiva ani, transformând orașul din sediul mafiei într-unul sigur.

Pe nesimțite, atmosfera s-a schimbat. Problema s-a reformulat. Am părăsit generalul viziunii și am căutat ideea acelui lucru mic, pe care am putea să îl facem în Bacău, dar pentru care să fim cei mai buni. Care să ne transforme, care să miște la vale burgărele de zăpadă. Pentru că excelența atrage excelența.

Au contribuit cu ore de muncă peste program: Adrian Gârmacea, owner Electric Plus; Mihai Galinescu, Șef secție Chirurgie pediatrică SJUBC; Dan Ababei, arhitect; Gabriela Fotache, manager Business Intelligence Total Solution, Alina Căprioară, psiholog CLAR și profesor, Vlad Popa, manager în zonă publică, Carol Schnakovschi, Rector al Universității Vasile Alecsandri.

Ce a ieșit?

  1. campanie pentru autostradă în Moldova;
  2. dezvoltarea unor centre de excelență
  • în sănătate: chirurgie pediatrică, recuperare medicală
  • în turism: Aqua Parc, Turism balnear la Slănic Moldova ți Târgu-Ocna, Parc tematic unic în Europa, gen LegoCity;
  • Centru de excelență în sport.
  1. Orientarea elevilor pornind de la informații reale despre joburile din Bacău și veniturile aduse de acestea.
  2. Comunitate de business.

S-au pus pe masă frustrări, speranțe, idei și strategii. Am plecat de acolo convins, încă o dată, că Bacăul vrea să crească mare. Și împreună îl putem ajuta!

Mihai Căprioară

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search